четвер, 17 квітня 2014 р.

ВІДВІДУВАННЯ МУЗЕЮ СУДОЧИНСТВА НА ВОЛИНІ

         16.04.2014 р. члени шкільного євроклубу «Junior Stars» Підгайцівського НВК відвідали Музей історії становлення судової влади на Волині. Музей розташований у приміщенні апеляційного суду Волинської області. Відкриття музею було приурочено до відзначення професійного свята служителів Феміди 15 грудня 2011 року.
Експозиція музею складається з 12 розділів, які містять копії та оригінали документів про роботу суду, про керівників та працівників судів цього регіону в різні етапи історії.
У музеї  можна ознайомитися із тогочасними законодавчими та нормативними актами, з копіями листів, пояснень, протоколів судових засідань, з окремими кримінальними справами. Також в музеї висвітлено законодавство за періодами становлення судової влади в Волинській області - починаючи з часів Київської Русі до сьогодення. Історичні факти містять відомості про діяльність судів у період окупації Волині німецькими військами, про польське судочинство в 1919 - 1939 роках, роботою обласного суду після встановлення радянської влади в 1944 році. Особливе місце серед експонатів музею займають книги про історію судочинства.
Про ідеологічний напрямок музею свідчать філософські вислови. Над виготовленою Миколою Голованем скульптурою Феміди (в його інтерпретації) - грецьке прислів'я латиною, що перекладається як: «Основою держави є справедливість». 
Тут же актуальний і зараз вислів Платона: «Я бачу загибель тієї держави, де закон не має сили і перебуває під чиєюсь владою».
Над пошуком історичного матеріалу працівники суду почала працювати ще у 2007 році.
«Метою створення музею є те, щоб нинішнє і майбутнє покоління юристів, суддів, і не лише вони, знали нашу історію, переймали краще з минувшини і найголовніше, щоб вчилися на тих помилках, яких припускалися їхні попередники».
Задля покращення доступу громадян до правосуддя, підвищення ефективності, прозорості діяльності та зростання рівня довіри громадян одним з перших кроків на шляху вдосконалення стало запровадження днів відкритих дверей. Починаючи з жовтня 2011 року учні, студенти, інші бажаючі мають можливість побували в апеляційному суді області, ознайомитись з його роботою, бути присутніми під час розгляду справ. На думку тренера євроклубу – Юлії Олександрівни, така форма роботи є актуальним профілактичним заходом, так званим виховним щепленням для запобігання злочинності серед молоді, сприяє формуванню законослухняних членів суспільства та допомагає учням зробити вибір щодо обрання своєї майбутньої професії.



Немає коментарів:

Дописати коментар